Чи потрібно підприємцям виконувати договори під час війни?


28 лютого 2022 року Торгово-промислова палата видала повідомлення Щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) №2024/02.0-7.1 (посилання на сайт ТПП https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsedura-zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin-z-28-02-2022?fbclid=IwAR1MzbJHHErZH_eItD39aGEqoZo3H7NlSYSPHWb1BDpKASs_s57zHzhQ_m4 ) , який адресовано всім, кого це стосується, і яким підтвердила існування форс-мажорної обставини військової агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану в Україні.

Разом з тим, для правильного розуміння наслідків настання форс-мажорних обставин, звертаємо увагу на наступне.

Зверніть увагу, що форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру і при їх виникненні сторона має довести не лише наявність такої обставини (факт чого вже підтверджено Торгово-промисловою палатою 28 лютого 2022 року),  але й те, що ці обставини унеможливили виконання конкретного зобов’язання. Тобто, сторона має довести причинно-наслідковий зв’язок із настанням форс-мажорної обставини з неможливістю виконання зобов’язання.

Тому, для мінімізації негативних наслідків для вашої господарської діяльності у післявоєнний період, наполегливо радимо, за можливості, збирати докази неможливості виконання зобов’язання за договором через наслідки військової агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану в Україні (форс-мажору).

Такими доказами можуть бути: довідки від офіційних органів влади про знищення майна, техніки, письмові акти, що засвідчують факт знищення майна, техніки, загибель робітників, офіційні листи від контрагентів з доказами про неможливість, через настання форс-мажору, забезпечення необхідними ресурсами для виконання зобов’язання за договором. Хоча Торгово-промислова палата розмістила повідомлення щодо засвідчення форс-мажорних обставин у відкритому доступі, рекомендуємо окремо звернутися до ТПП для отримання саме сертифікату щодо форс-мажорних обставин у вашому регіоні.

Варто звернути увагу на положення ч.2 ст.218 Господарського Кодексу, згідно якої не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов’язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

Тобто, якщо ви не можете виконати своє зобов’язання через відсутність товарів, які планувались закупити, або якщо ви залежали від контрагентів, необхідно також збирати докази дії форс-мажорних обставин для таких контрагентів, або відсутність таких товарів саме через дію форс-мажору.

Зверніть увагу, що настання форс-мажорної обставини, за умови її доведення, звільняє від відповідальності лише за порушення господарського зобов’язання (штрафів, пені, інфляції) проте, не звільняється від виконання самого зобов’язання.

Наприклад, якщо підприємцем було придбано матеріали, які в подальшому він не зміг реалізувати (або вони були втрачені) через настання форс-мажорної обставини, такий підприємець не звільняється від обов’язку розрахуватись за придбаний товар, а лише звільняється від санкцій  за порушення грошового зобов’язання — штрафів, пені, інфляції.

Підсумовуючи викладене, звертаємо увагу підприємців, що сам факт підтвердження Торгово-промисловою палатою форс-мажорних обставин внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану в Україні, не звільняє підприємців від обов’язку виконання договору, а  лише, якщо підприємець доведе об’єктивну неможливість виконання договору внаслідок настання форс-мажорних обставин, звільняє від господарсько-правових санкцій. Наполегливо рекомендуємо, за можливості,  збирати документальні підтвердження неможливості виконання господарських зобов’язань.

За більш детальною інформацією звертайтесь за телефоном:

+38 (063) 762 95 30 або +38 (068) 273 60 40.

Всі консультації безкоштовні.

Залиште заявку
на консультацію адвоката

Хочете, передзвонимо Вам за 5 хвилин?

Кнопка
зв'язку

Хочете отримати безкоштовну консультацію?

Введіть ваш номер телефону
і ми зв'яжемося з Вами протягом 5 хвилин!

Дякуємо!
Ми зв'яжемося з Вами протягом 5 хвилин